Hoe maak je het mooiste kaartje?

Tip van Lisette Everaars ontwerper van LOVZ: Hou je tijdens het ontwerpen aan de volgende woorden! Rust, eenheid en consequent.

 

1. Teksten

De kaartjes zijn opgemaakt met voorbeeldteksten. Houd deze grootte van letter zoveel mogelijk aan. De aankondigingszinnen en de adresgegevens kan je in een type 10-12 zetten. Maak de namen ook niet te groot, houd ook hier de voorbeeldtekst aan. Gebruik ook niet teveel verschillende groottes door elkaar. Dat geeft een rommelig beeld.

 

2. Lettertypes

Gebruik niet teveel lettertypes door elkaar. Maximaal 3 lettertypes! Je kunt alle teksten in één lettergrootte doen, of de namen in een andere grootte.

 

3. Kleuren

Gebruik zoveel mogelijk de kleurtinten van het kaartje. De voorbeeldteksten op de kaartjes hebben dezelfde kleuren als het ontwerp, dus die kan je heel makkelijk aanhouden.

 

4. Niet te dicht op de randen

Plaats de teksten niet te dicht bij de randen, hou minimaal een ruimte van 1-2 cm over.

 

5. Aanduiding van tijd en datum

De geboortetijd kan je aangeven met een dubbele punt, maar ook met een enkele punt. Dus 12:34 uur of 12.34 uur. Deze schrijfwijzen zijn allebei goed. De maanden van het jaar worden met een kleine letter geschreven.

 

6. Voorkom tekst fouten

Een tekst fout in een kaartje is nooit leuk. Voorkom dit door bij twijfel het woord op te zoeken op het internet en dan de juiste schrijfwijze aan te houden. Bestel ook altijd een proefdruk. Dan ’lees’ je alles nog eens rustig door en valt je oog meestal op eventueel een tekst foutje!

 

7. Lagen

Ieder kaartje is opgebouwd uit lagen. Bijna alle afbeeldingen staan los op de kaartjes en kan je naar voren en achteren brengen met de optie ’Plaatsing’ bij ’Afbeelding bewerken’.

 

8. Achtergrondkleur aanpassen

Wil je de achtergrondkleur aanpassen van een kaartje? Ga naar ’Achtergrond’ en pas nieuwe kleur toe.

 

9. Patroon toevoegen

Ga naar ’Achtergrond’ en pas een patroon toe. Alle patronen zijn om te kleuren naar wens! Hier vind je sterren, stippen en o.a. ruitjes

 

10. Clip-arts en illustraties

Bij ’Afbeeldingen en Versieringen’ vindt je achtergrond beelden, illustraties en clip-arts die je kan omkleuren. Deze zijn vrij te gebruiken en bedoeld om nog meer keuze vrijheid te geven voor het maken van je eigen kaartje. Je vind hier hout achtergronden, sterren en hartjes. 

 

11. Kleuren en papiersoorten

De kleuren zoals ze op het scherm getoond worden, komen niet altijd overeen met de werkelijke kleuren. Ook komen de kleuren op de verschillende papiersoorten anders uit. Met een proefdruk kan je erachter welkepapiersoort het beste bij jouw kaartje past!

 

12. Eigen foto

Kaartjes met een eigen foto zijn altijd erg leuk. Hou de verhouding aan van het kader op het kaartje. Zodat de eigen foto er mooi in past! 

 

13. Tekstwissel

Wil je een kaartje maken met verschillende teksten (bijvoorbeeld een uitnodiging voor daggasten en avondgasten), kopieer dan de kaart in je account door deze opnieuw op te slaan met een andere naam. Je kunt dan de teksten aanpassen en het kaartje opslaan.

 

Hoe maak je het mooiste 'eigen kaartje'?

Heb je zelf een ontwerp gemaakt en wil je deze bestanden uploaden in de kaarten-maker. Volg dan de onderstaande richtlijnen op voor een mooie eindresultaat! En bestel altijd een proefdruk zodat je niet voor verrassingen komt te staan! 

 

Aanlever specificaties

Het bestand moet een .jpg of .png bestand zijn van goede kwaliteit. In de regel geldt: wat je ziet in de kaartmaker, dat is wat je krijgt. De snijmarge valt buiten hebt zicht! Als je twijfelt of het resultaat goed wordt, pas je ontwerp aan. Lees svp goed de onderstaande richtlijnen.

Als je je kaarten ontwerpt (in bijvoorbeeld Indesign, photoshop of illustrator) begin dan met een document met deze instellingen:

2083 x 2083 pixels voor een vierkante kaart met 42 pixels afloop rondom (verhouding 1:1)
2125 x 3125 pixels voor een rechthoekige kaart met 62 pixels afloop rondom (verhouding 2:3)
300 dpi (of hoger indien nodig, zie onder)
kleur moet RGB zijn (CMYK kan niet)
zet voor je eigen gemak 'hulplijnen' (guides) op 42 pixels of 62 pixels uit de kant aan alle zijden zodat je kunt zien waar de snijrand komt
LET OP gebruik alleen hulplijnen voor jezelf, zet svp geen snijtekens of lijnen op de uiteindelijke kaart (!)
zorg er voor dat je geen tekst, gezichten of andere belangrijke zaken dichtbij de randen van de kaart zet
alles wat buiten je hulplijnen valt is snijmarge en wordt later afgesneden
zorg ervoor dat je achtergrondbeeld doorloopt buiten de hulplijnen (anders komen er witte randen bij het snijden!) Als je hulp nodig hebt van ons, mail dan! Wij helpen je graag!

 

Je bestanden uploaden

Als je het ontwerp hebt gemaakt volgens de bovenstaande richtlijnen kan je het uploaden in de kaartmaker.

1. Ga naar ’Afbeeldingen en versieringen’
2. Voeg je foto toe (Kies bestand)
3. Klik op ’Uploaden’ (Je afbeelding verschijnt klein in de kaart)
4. Is het een achtergond beeld? Klik op de optie ’uitvullen’. (Afbeelding bewerken). Je afbeelding wordt nu beeldvullend en er wordt automatisch afloop aan gegeven. En anders kan je de afbeeling vergroten en op zijn plek zetten!

Als je verder gaat met je kaart ontwerpen om b.v. tekst toe te voegen, hou dan wel je achtergond in de gaten! Mocht deze verschuiven klik dan weer op de optie ’uitvullen’!